• Dorpshuis 't Podium Kudelstaart

    Ilse Zethof

Renovatie Dorpshuis Kudelstaart

KUDELSTAART Woensdag 28 november was de bijeenkomst over de renovatie aan het Dorpshuis in Kudelstaart. Deze begint 3 december en wordt in fases opgedeeld. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de bijdrage van SLS, Stichting Leefomgeving Schiphol. De laatste fase zal afgerond worden na de feestweek en klaar zijn in september 2019.

Mandy van der Zwaard

Er zijn door het bestuur twee teams samengesteld. Een bouwteam met architect Richard Pannekoek en plaatselijke aannemers, daarnaast een exploitatieteam. Laatstgenoemde houdt zich bezig met het verwezenlijken van de visie dat het Dorpshuis de sociale en culturele ontmoetingsplaats moet worden. Voorzitter Nico Otto vertelt dat op dringend verzoek in diverse ruimtes een airco wordt geïnstalleerd. 'Maar, dat heeft wel gevolgen voor de onderhoudskosten.' zegt hij. Ook wordt er nog gedacht over wat de meest efficiënte manier is om het toneel te behouden en toch meer ruimte te creëren.

Leon Buskermolen van het exploitatieteam roept de inwoners op om te overwegen je verjaardagsfeest, het jubileum om of andere feestelijkheden in het dorpshuis te vieren. 'Het Dorpshuis is van ons allemaal, we hebben allen recht op gebruik, daaruit vloeit dat we ook de 'plicht' hebben om het met elkaar te onderhouden.'

Hij vervolgt: 'Het Dorpshuis is een stichting en geen commerciële onderneming, wat concreet inhoudt dat het allemaal dekkend moet zijn. Schoonmaak, barmedewerkers, airco, het moet allemaal wel bekostigd worden.' De 'Vrienden van het Dorpshuis' creëren met elkaar een fonds, om draagkracht te continueren.

Joost Wagemakers (SLS) legt uit waarom het fonds een bijdrage heeft gedaan voor de renovatie van het Dorpshuis. 'Het fonds is in het leven geroepen om voor gebieden rondom Schiphol aanvullende voorzieningen in stand te houden, die de leefbaarheid verbeteren.'