• Rode Kruis Aalsmeer
  • Rode Kruis Aalsmeer

Rode Kruis Aalsmeer sluit tijdperk af

AALSMEER De Sociale Activiteiten van het Rode Kruis Aalsmeer, die al 70 jaar plaatsvonden, zijn vrijdag 14 december beëindigd. Het Bestuur had voor deze gelegenheid een Feestavond georganiseerd voor alle vrijwilligers maar ook waren er een aantal oud-bestuursleden en Leden van Verdiensten uitgenodigd omdat het toch een hele speciale avond was. Toevallig bestaat het Rode Kruis Aalsmeer dit jaar 70 jaar en dat is op zich een mijlpaal maar tevens is het het jaar van het afronden van de Sociale Activiteiten.

De Feestavond stond in het teken van terugblikken maar ook van doorpakken naar de toekomst. De aanwezigen, ruim 100 in getal, werden verzocht plaats te nemen op de tribune in de veilingzaal van The Beach. Daar kregen zes mensen, oud bestuurders, coördinatoren, jongeren en de voorzitter slechts 5 minuten de tijd om iets de memoreren wat zij in hun jarenlange tijd bij het Rode Kruis hadden meegemaakt. Oud-voorzitter Nico van de Maat begon en vertelde over lang vervlogen tijden. Til van Veen vertelde over haar activiteiten met de handwerksoos en gastendagen maar ook over de verkopingen van de door mensen van de soos gemaakte spullen zoals de bekende wollen sjaals en geitenwollen sokken.

Na Til volgde een muzikaal intermezzo van een van de Jongeren coördinatoren, NinaLynn Woerden. Zij begeleidde zichzelf op de gitaar en zong twee van haar zelfgeschreven en zelf gecomponeerde liedjes.

De volgende spreker was Cees Noordhoek, oud bestuurslid en iemand die altijd de handen uit de mouwen stak en als er iets gebouwd, verbouwd of gerepareerd moest worden riep altijd iedereen zijn naam.

Jan Kwak haalde aan dat zijn eerste klus bij het Rode Kruis het Floriadeproject was. In 2002 werd de Floriade in de Haarlemmermeer gehouden en als kersverse vrijwilliger spande hij zich in om met 172 ouderen in 90 auto's en busjes naar de Floriade te gaan. Ook memoreerde hij de verkoop van het Rode Kruis gebouwtje aan de Spoorlaan. In 2010 werd het gebouwtje verkocht aan een Projectontwikkelaar voor maar liefst 390.000 euro. Dat geld werd toen besteed aan donaties aan Rode Kruis projecten zoals de Henri Dunant, de Vakantiehotels en Mappa Mondo, een huis voor terminale kinderen.

THE GIFFINS Na zijn 5 minuten speech was het de beurt aan The Giffins. Een vijftal jonge vrouwen die een uitgebreid repertoire hebben en begonnen waren zoals jaren geleden de Andrew Sisters zongen. Eerder traden deze vijf dames al op bij de KWF Korenmarathon in de Studio's en brachten daar ook altijd het publiek in vervoering.

PETJE OP PETJE AF De twee coördinatoren van de Jongeren, Jeroen en Marielle Heimeriks, hadden voor deze avond een spelvorm bedacht gebaseerd op 'petje op petje af'. Ze stelden vragen en gingen daarmee door hun 12 jaar vrijwilligerschap en dat leverde heel wat hilariteit op.

Als slot was het woord aan de laatste Rode Kruis voorzitter Dick Overkleeft. Dick benadrukte nog maar eens hoe alles was verlopen en waarom de Sociale Activiteiten van het Rode Kruis tot een einde kwamen. Hij legde nog eens uit hoe alles bij andere organisaties was ondergebracht en dat eigenlijk alles gewoon doorgaat maar dan in een letterlijk ander jasje. Na deze heel verhelderende en leuke terugblik begaven de aanwezigen zich naar een andere zaal waar de band GROOS uit Rijsenhout de mensen vermaakten maar ook waren daar weer optredens van NinaLynn, met Annemiek op gitaar, en The Griffins. Het applaus wees er op dat dat heel erg in de smaak viel.
Aan het eind van de avond nam de voorzitter het woord en nodigden alle coördinatoren en mensen van de activiteitencommissie naar voren en sprak hij zijn dank uit voor al de jaren dat deze mensen zich, samen met hun vrijwilligersgroepen, belangeloos en met passie hadden ingezet voor het Rode Kruis Aalsmeer. Het was de speech van het afsluiten van een Rode Kruis tijdperk en na het overhandigen van een prachtige bos bloemen eindigde hij met de woorden dat het nu echt afgesloten was en dat het Rode Kruis in Aalsmeer ten einde was gekomen.