• Voor zijn vrouw Coby de bloemen; voor Cees van Dam de oorkonde behorend bij de Rozenpenning.

    Truus Oudendijk

Rozenpenning voor Cees van Dam

AALSMEER Onder grote belangstelling kreeg Cees van Dam vrijdag 8 juni uit handen van burgemeester Jeroen Nobel de Rozenpenning uitgereikt. De tribune in de veilingzaal van de Historische Tuin was tot aan de laatste plaats bezet met publiek, waaronder collega's, vrijwilligers, familie en vrienden. Cees van Dam was 40 jaar werkzaam als tuinchef, een functie die hij met verve en passie heeft bekleed.

Van Dam was een van de pioniers die veertig jaar geleden vanuit kwekerij Dahlia Maarse de Historische Tuin ontwikkelde. 'In een historische film is in korte tijd te zien hoe de kwekerij veranderde van een productiebedrijf in een museum en botanische tuin zoals het nu is', zei de voorzitter van het bestuur in zijn toespraak. 'Maar ook de rol van Cees zie je in de loop der jaren steeds meer veranderen. Van pionier bij het opstarten van de tuin tot collectiebeheerder, een taak die hij tot aan vandaag nog vervult.' Van Dam beschikt over een grote assortimentkennis en is een deskundige als het gaat om historische rassen in de bomen- en bloementeelt. Als dank voor zoveel jaren inzet kreeg hij een zilveren speld overhandigd.

'Veertig jaar actief als tuinchef is heel bijzonder' zei Jeroen Nobel. Toen je hier begon was het maar een heel klein tuintje. Je hebt er samen met de collega's en de vrijwilligers voor gezorgd dat de historische tuin een plek is waar niet alleen Aalsmeerders van genieten, maar ook steeds meer mensen van buitenaf. Een plek waar Aalsmeer trots op kan zijn.' Collega Dick Maarsen memoreerde dat er in de bijna dertig jaar dat ze collega's zijn veel is gebeurd: gebouwd, verbouwd en gerenoveerd, met als resultaat dat de Historische Tuin jaarlijks zo'n 15.000 bezoekers trekt.

ALS DANKWOORD zei van Dam 'Ik kan niet anders dan wat ik nu gedaan heb. Als ik iets doe, dan doe ik het goed en afspraken moeten altijd nagekomen worden. Dat heb ik als boerenzoon van huis uit meegekregen: je kon wel weggaan maar de koeien moesten toch gemolken worden.' Dat plichtsbesef is hem eigen en heeft hij altijd heel normaal gevonden. Vanaf 1 juni is van Dam met pensioen. Achter de geraniums zitten is er niet bij. Als vrijwilliger blijft hij zich inzetten voor de Historische Tuin. Met name in zijn specialiteit: het beheer van de collectie.