• Wilco Hoogeveen bij een groot pronkstuk, zijn kassa.

    Mandy van der Zwaard
  • De saloon.

    Wilco Hoogeveen

'Samenwerken is cruciaal'

AALSMEER Wilco Hoogeveen (27) wilde iets unieks maken in de entertainmentwereld. Dat is gelukt.

Mandy van der Zwaard

Het donkerbruine oude ladekastje straalt uit dat het iets te verbergen heeft. Ook de klok die naar verluidt uit 1850 komt, lijkt geheimen te bevatten, maar of het de informatie is waar je naar zoekt? Of ligt het toch in de kerk? Met een realistisch spel van 70 minuten in een echt dorp van 220 m2, waar je goudstaven moet zoeken én neergeschoten kunt worden door een lasergun, laat hij alle bestaande spellen ver achter zich.

MOED Hoewel hij geboren en getogen is in Aalsmeer, is hij na zijn studie industrieel ontwerpen aan de TU in Delft blijven wonen. Een goede baan bij POSTNL op de IT afdeling volgde maar daar bleek niet zijn toekomst en zéker niet zijn hart te liggen. Wat dan wel? Eerst gingen zijn gedachten naar een escaperoom. Vele uren werk later toen de plannen bijna klaar waren, bleken er in een maand tijd veel van dit soort gelegenheden geopend te zijn en besloot hij om een andere richting in te slaan. Het vereiste veel moed om al zijn plannen weg te gooien maar gestaag groeide het idee wat hij dan wel wilde.

UNIEKE SETTING EN HISTORIE Het spel van Turf bevat elementen die gecombineerd zijn uit bestaande spelen in een setting die uniek is voor Nederland. Het is een spel wat je speelt met maximaal vijftien personen. De groep waarmee het spel gespeeld gaat worden wordt opgedeeld in 2 á 3 teams van maximaal vijf personen. Het gaat dus niet alleen om het ontsnappen, maar vooral om het verzamelen van goud. Dat gebeurt allemaal in het verlaten Wild West goudzoekersdorpje 'Gold Creek'. In Gold Creek werd van 1896 tot 1899 goud gewonnen. In het diepste geheim. Dit om te voorkomen dat er teveel gelukszoekers op zouden duiken. In april 1899 ontstond door een ongeluk in een goudmijn het gevaar dat het hele dorp zou exploderen, dus werd het ontruimd. De inwoners van dit kleine goudzoekersdorpje hebben snel hun goud veilig gesteld met de gedachte dat ze op korte termijn weer naar huis zouden kunnen. Dat is echter nooit gebeurd. Het dorp, en al het goud wat daar nog verstopt ligt, heeft er sindsdien verlaten bij gelegen. Tot nu! Het dorpje is pas terug gevonden en nu is er de kans om op zoek te gaan naar het verstopte goud voordat er meer mensen over horen in de media. De goudkoorts slaat toe, ongetwijfeld.

ZOEKTOCHT Krap een half jaar heeft de eigenaar erover gedaan om de plannen uit te werken voor hij kon gaan bouwen. Zijn opleiding heeft hem hier zeker bij geholpen. Kennis over sensoren, microcontrollers en 3-D modelleren kwamen nu goed van pas. Familie en vrienden hebben hem geholpen met het bouwen zoals hij het voor ogen had. Het zoeken naar alle meubelstukken was een leuke tijd, het gaf een kick om met elk pronkstuk zijn decor te zien uitgroeien tot een echt goudzoekersdorp. Alle attributen hebben een rijke geschiedenis. Neem bijvoorbeeld de banken in de Kerk, daarvan zijn de zijkanten afkomstig van een oud Engels kerkje. Andere pronkstukken zijn de kassa en de piano, alles klopt.

WAAROM TURF? Turf wordt afgestoken in veengebieden en van veen maakt men Turf. De achternaam HoogeVEEN verwijst daarom naar Turf. Verder zijn de Westeinderplassen ontstaan door het afgraven van Turf, dus is er ook een link naar de locatie. De 3e reden was dat het een mooie combinatie vormde met het naastgelegen restaurant 'Zaai'.

STRATEGIE Het spel is uitermate geschikt voor bedrijfsuitjes. Kom er achter dat collega's heel anders zijn dan gedacht. Bloedfanatiek, goed met puzzels of juist stevig in onderhandelen? Iedereen heeft zijn aandeel maar samenwerken is cruciaal! Er is veel mogelijk bij TURF want Gold Creek en het lasergamen zijn ook apart te spelen. En zeker ook geschikt voor kinderfeestjes vanaf 8 jaar, waarin de spelelementen gecombineerd kunnen worden: lasergamen en goud zoeken of zelfs een speurtocht in het dorpje. Daarnaast is er een mooi arrangement met het naastgelegen restaurant 'Zaai Kweek & Eet' en parkeren is gratis. Informatie en beschikbaarheid staan op de website www.turfaalsmeer.nl of op de Facebookpagina. Heeft u een speciaal evenement of partijtje of vragen? Neem gerust contact op met Turf op 06-12688037.

TOEKOMSTVISIE De toekomstvisie van de bedenker is om dit concept (met grote groepen de strijd met elkaar aangaan in een bepaald thema) ook elders te openen. Dan waarschijnlijk met een ander thema, maar verder een vergelijkbare opzet. Nog verder in de toekomst zou het leuk zijn om met Turf allerlei vormen van recreatie aan te bieden, die uniek zijn in Nederland. Spellen waarbij je samen moet werken en je ieders kwaliteiten moet benutten om de hoogste score te kunnen behalen.