• Archief

Schiphol-wethouder: 'Ik vind dat minachting van omwonenden'

AALSMEER Robbert-Jan van Duijn is verbijsterd over de aankondiging dat Schiphol vanaf 2021 wellicht weer mag gaan groeien. Dat zei de Aalsmeerse wethouder, die Schiphol in zijn portefeuille heeft, vanmorgen op Radio 1. "Ik vind dat minachting van de omwonenden." 

"Ik hoorde het met enige verbijstering", zo antwoordde Robbert-Jan van Duijn op de vraag van de interviewer over wat hij dacht toen hij hoorde dat minister Cora van Nieuwenhuizen van plan is vanaf 2021 meer vliegbewegingen toe te staan op luchthaven Schiphol. Volgens Van Duijn is de wens van de minister dat groei gebeurt in balans met de omgeving helemaal niet mogelijk. "Die balans is er nu al niet, laat staan als je nog verder gaat groeien."

VERGETEN Van Duijn verwijt de minister de omwonenden te vergeten. "Als je zo'n besluit neemt, terwijl je weet dat er vorige week een rapport is gepresenteerd over de gevolgen van ultrafijnstof, er moeten nog allerlei zaken gedaan worden aan de veiligheid, er is een enorm participatietraject opgestart om met inwoners te praten over de Luchtvaartnota, en dan doe je in de tussentijd dit. Nou, ik vraag me dan echt af hoe serieus je de omwonenden neemt."

De Aalsmeerse wethouder wijst erop dat vooral Aalsmeer en Zwanenburg de dupe zullen zijn van de groei. "Die hebben al heel veel van de groei van de afgelopen jaren moeten verwerken en daar moet dan nu nog meer bijkomen. Er zijn nu dagen dat je vijfhonderd vliegtuigen over je dak krijgt, en dat wordt alleen nog maar meer. Lelystad wordt om allerlei redenen uitgesteld, maar als het om Schiphol gaat, wordt er gewoon doorgedenderd. Ik vind dat minachting van de omwonenden." 

VERHAAL Van Duijn heeft zijn hoop nu gevestigd op Den Haag. "De Tweede Kamer zal hier ook nog iets van moeten gaan vinden en wij blijven doorgaan met het vertellen van ons verhaal. Het verhaal van mensen achter al die cijfers, die cijfers die soms een heel mooi beeld geven maar die niet matchen met de realiteit."

Als laatste nodigde Van Duijn de minister nogmaals uit naar Aalsmeer te komen en zelf te ervaren hoe de vlag er daar bij hangt.