• Mandy van der Zwaard

Schoenen moet je passen

Raymond: ,,Deze winkel heb ik al ruim 13 jaar en tien jaar geleden met de internetwinkel begonnen. In die tijd was het nog niet om geld mee te verdienen, maar meer als service naar de klant. Want 's morgens kwamen al die moeders voorkijken, heel gezellig ,maar dat kostte veel tijd. En om half 4 kwamen ze met de kinderen om te passen. Dus deze service is eigenlijk bedacht voor ouders die dan vast thuis met een kop koffie kunnen voorkijken. Daardoor blijkt ook in de praktijk dat ze dan minder tijd nodig hebben om te kiezen. Kinderen kunnen van nature al moeilijk kiezen, zeker als er zoveel is, maar nu hebben ze vaak al een top drie."

Mandy van der Zwaard

Verkocht je veel via internet?

,,Een jaar of vijf geleden verkocht ik als een tierelier van internet. Echt hemelhoog. Maar allemaal van de outlet store en dat is ontzettend veel werk. Je moet alles sorteren, op de foto zetten, vragen beantwoorden. Inpakken, verzenden, retour zendingen weer opruimen. Opnieuw op internet zetten. Ik deed het graag, maar je was vaak tot s avonds laat bezig. Toen de nieuwe wet erdoor gekomen is kostte het mij 6,75 euro per verzending en 6,75 euro per retour per doos. Zalando is toen begonnen met gratis verzenden en gratis retour zenden. Dat zijn wij ook gaan doen maar dat was niet op te brengen als kleine ondernemer. Mensen bestelden dozen tegelijk en als je geluk had, hielden ze er één. Maar het kostte wel onwijs veel geld door de nieuwe wet. Sinds vorig jaar heb ik weer de verzendkosten ingevoerd en sindsdien gaat het beter."

Wat is er veranderd aan de wet?

,,De wet is nu zo: mensen kopen bij mij iets in de internetwinkel. Dan betaalt de klant de verzendkosten. Maar als de koper het retour zendt dan moet de winkel die verzendkosten terug betalen. Daar was ik heel erg boos over. Logica is ver te zoeken! Dat is waarom winkels gratis zijn gaan verzenden. Het is toch krom? Wanneer je iets terug komt brengen naar de winkel, dan zeg ik toch ook niet, 'Hoeveel kilometer heb je gereden? Dan krijg je die terug.' Het draaide om de winkel, en dat doet het nog steeds. Ik vind dat je schoenen moet passen. Vaak zien mensen iets leuks op internet en kopen het dan, met als gevolg dat heel veel kinderen op vreselijk slecht schoeisel lopen. 'Ja maar het waren hele dure schoenen.' Mensen denken dan dat het goede schoenen zijn, maar dat is echt een misvatting. Als er geen voetbed in zit, dan kun je net zo goed een goedkope schoen kopen. Eigenlijk gaat het nu niet weer zoals het bedoeld was. Een soort etalage waarin je vast kunt kijken."

Hoe ben je in Aalmeer terecht gekomen?

,,Door mijn vrouw. Ik ben opgegroeid in Halfweg, tussen Haarlem en Amsterdam. Ik woon al 21 jaar in Aalsmeer. Hiervoor heb ik bij Tuincentrum Het Oosten gewerkt. Toen ik ging trouwen, de kinderen kwamen en er bij het Oosten een directiewisseling kwam, wist ik dat het tijd was om mijn eigen winkel te openen. Samen met mijn vrouw bedacht ik, wat mist er in Aalsmeer? Dat bleek een goede kinderschoenenwinkel te zijn. We merkten dat ze in Hoofddorp wel kinderschoenen hadden maar niet zoveel keus. Dus toen wij de winkel begonnen zeiden we tegen elkaar: 'We willen meer merken dan heel Hoofddorp bij elkaar en alleen maar goede schoenen' Ik heb gelukkig nooit mee gedaan met de hypes, dat heeft er toe geleid dat we een stabiele basis kunnen bieden aan de klanten. Als je hier schoenen koopt weet je dat ze goed zijn. Twee jaar geleden zijn we gestopt met de Sneakers, Vanz en de andere commerciële merken. Uggs zijn zo slecht. En Duur. Maar crisis of niet, het is in, mensen willen ze hebben. Ik stuurde ze door. Zelf kon ik ze niet verkopen, ik kon daar niet achter staan. Achteraf gezien had ik heel veel geld kunnen verdienen, maar ik kon het niet."

Buiten de winkel heb je nog hobby's?

,,Vroeger reed ik paard samen met mijn dochter, die ook hier in de winkel werkt, gingen we samen naar het Amsterdamse Bos. Nu sport ik veel in de sportschool, ik ben gestopt met roken en probeer de kilo's onder controle te houden."

Welke vraag heb je voor je schoonvader?

Doordat mijn schoonouders al op leeftijd zijn krijgen ze te maken met de zorgvraag. Hoe kijkt hij daar tegenaan?