• Het team, v.l.n.r. Britt, Feroz, Tim, Fiona, Kim, Gerben, Yannick en Bram

    Ria Koehler

Special Needs Taekwondo Team naar WK

AALSMEER "Wij vertrekken in oktober met een team van acht deelnemers naar de Worldgames en zullen de Hollandsche leeuw laten brullen!" Dit bericht staat op de website van het team. Inmiddels is bekend dat het team 29 September in het vliegtuig stapt voor de hele lange vlucht naar Nieuw Zeeland. Daar strijden ze tegen minimaal tien andere landen uit de hele wereld. Dinsdag 8 oktober in de middag worden ze terugverwacht. "Hopelijk met een groots onthaal", zeggen David Chung, oprichter van het team en Ria Koehler, woordvoerder namens het team. "Dat hebben ze zo dik verdient!"

De initiatiefnemer van het team is in het dagelijks leven eigenaar van sportschool Chung Do Kwan in Amstelveen en Algemeen Directeur van Stichting Special Needs Nederland. Ria Koehler, die mee gaat naar Nieuw Zeeland als begeleider en contactpersoon, is net gepensioneerd na een dertigjarige loopbaan bij Ons Tweede Thuis én moeder van Kim, een van de sporters.

BELANGRIJK Het Special Needs Taekwondo Team bestaat uit acht sporters tussen de 18 en 40 jaar met een beperking. In het dagelijks leven werken of leren zij allen en is Taekwondo hun uitlaatklep. Chung vertelt: "Stichting Special Needs Nederland is special in het leven geroepen om deze bijzondere doelgroepen en lessen te kunnen dragen en borgen. De onderlinge samenwerking tussen Chung Do Kwan en de Stichting dragen weer bij aan participatie en integratie van alle deelnemers, met of zonder een uitdaging. Het gaat om de persoonlijke groei van ieder individu. Fysiek bezig zijn vergroot je zelfvertrouwen waardoor je sterker in je schoenen staat. Maar je wordt er ook actiever, fitter en blijer van als je Taekwondo doet." De sporters weten, dat ook al heb je geen zin, je toch moet gaan. Want door het sporten komt er een 'stofje' vrij, zo legt Kim uit, en daardoor word je weer blij. Kim wordt ook blij van David, zegt ze: "Hij doet het zo goed. Hij krijgt alles voor elkaar."

ZINGEN Zowel achter als voor de schermen gebeurt er heel veel op dit moment. Groepsfoto's maken voor het boek wat de Nieuw-Zeelandse organisatie aan het voorbereiden is, de nieuwe stoere trainingspakken passen. En uiteraard zijn deze met Nederlandse leeuw en de nationale vlag. Nu moeten nog de maten doorgegeven worden voor de speciale, nieuwe Taekwondo pakken. Maar sommige dingen worden uitgesteld tot na de zomer, zoals het oefenen van het lopen met de vlag. Wel wordt hier en daar al geoefend met het Wilhelmus zingen, want ja, zo zeggen de sporters: "We vertegenwoordigen wel Nederland!" Tim straalt op de training en is vastbesloten: hij gaat naar Nieuw Zeeland! Zijn ploeggenoot Kim is apetrots en vertelt aan iedereen van het komende avontuur.

VERPLICHT VAKANTIE Het team heeft net de laatste training gehad en ze moeten nu 'verplicht' vakantie vieren. "Inderdaad verplicht, want ze vinden het heel jammer. Ze willen trainen, oefenen," aldus Kims moeder. Feroz denkt er ook zo over, want hij kijkt er erg naar uit en wil goed voor de dag komen, dus moet er eigenlijk geoefend worden. Maar nu even niet. Nu is het even vakantie, hoe jammer ook.

Er wordt veel gesproken over het vliegen. Velen hebben wel al gevlogen, maar nog niet zo ver weg. Gerben, die nog helemaal nooit heeft gevlogen zegt: "Ik vind het zo spannend." Fiona vindt het vliegen geen hobby, maar het moet gewoon. "Het kan niet anders." Bram denkt al na over de Jetlag die hij kan krijgen als hij weer thuiskomt, en hoe je daar al voorzorgmaatregelen voor kan nemen. Yannick laat het allemaal maar over zich heen komen en Britt vindt het spannend en leuk tegelijk. De begeleiders zien het eigenlijk ook zo. "Spannend, maar zo verschrikkelijk leuk."

Mandy van der Zwaard