• truus Oudendijk

Steeds meer locaties op kunstroute

AALSMEER In meerdere opzichten wordt het een bijzondere kunstroute dit jaar. Allereerst betreft het een jubileum, want het is in september twintig jaar geleden dat een groepje Aalsmeerse kunstenaars hun atelier openstelden.

Truus Oudendijk

Daarmee was de atelierroute een feit. In de loop der jaren meldden zich meer kunstenaars en kwamen er steeds meer locaties bij. Jachthavens stelden loodsen beschikbaar en ook kassen bleken unieke expositieruimtes. Prachtig voorbeeld daarvan is de Historische Tuin, waar tussen bloemen en planten het werk van kunstenaars valt te bewonderen.

Ook dit jaar vindt de opening plaats bij Jachthaven Otto, waar achttien kunstenaars hun werk ten toon stellen. Dit jaar zijn er meer locaties dan in de jaren hiervoor, 25 in totaal. Nieuwkomer is het Polijstpaleis, met keramiek van Nannette Kuijpers, zij exposeert op een vertrouwde locatie, Uiterweg 185 waar ook de schilderijen van Karin Borgman zijn en de kabouters van de Kunstploeg. Nieuwe locaties zijn Schreuders aan de Uiterweg en Tobias Rothe aan de Aaslmeerderweg. Sunny Art aan de Hornweg doet dit jaar voor de tweede keer mee.

Ook Cathy van de Meulen is weer present en exposeert in haar atelier aan de Oude Spoordijk eigen werk, maar ook dat van andere kunstenaars.

Vaste KCA locaties zijn de Watertoren, met dit jaar werk van Michael Glanz en Melvin en Ramon Kinkel, Galerie Sous-Terre met steevast een bijzondere collectie, momenteel in het thema 'Bloemen', de Oude Veiling, waar Kathryn Brouwer aquarellen van stadsgezichten ten toon stelt en natuurlijk Het Oude Raadhuis, het centrale punt op cultureel gebied. Hier is tijdens de kunstroute de expositie Amazing Amateurs te zien, officieel al geopend vanaf 2 september. 'Maar als je ziet wat voor prachtige schilderijen er hangen, durf ik het nauwelijks amateurs te noemen' zegt Ulla Eurich, organisator. Een groot deel van de exposanten bestaat uit Aalsmeerse kunstenaars maar ook veel kunstenaars van buitenaf, doen mee. Er is zelfs een buitenlandse inzending, van Ana Boissevain uit Frankrijk.

Een bijzondere locatie is het Boomkwekerskerkhof, waar gedichten met het thema 'Vlucht' te lezen zijn.

MUZIEK Sinds een aantal jaren is muziek ook een onderdeel van de kunstroute. Bij Otto treden op zaterdag en zondag diverse ensembles op, waaronder Dwarsfluit Ensemble Judith Glasbeek, het Aalsmeers Saxofoonkwartet, Kaaijk en Co Het Stel en SAS Singer And Songwriter samen met dorpsdichter Bram Landzaat.

In de Historische Tuin staan, bij goed weer, bandjes van de Bandbrouwerij. 'Een prima samenwerking tussen KCA en N201', zegt Ulla Eurich. Op zondagnamiddag als traditie een jazzconcertje van het Quintet Robbert Tuinhof, ter afsluiting in Bacchus.

Ulla Eurich is penningmeester en lid van de werkgroep marketing in KCA In die hoedanigheid is zij een van de organisatoren van de kunstroute. 'Toen ik uit de politiek stapte heb ik mij voorgenomen mij in te blijven zetten voor het algemeen belang' legt zij uit. Als vrijwilliger is zij onderdeel van een bevlogen groep mensen die met hart en ziel samenwerken om iets moois tot stand te brengen.