Symposium over onderzoek naar jonge mantelzorgers

AALSMEER Mantelzorg & Meer en een aantal gemeenten houden dinsdag 16 januari het Symposium Jong & Zorgend. Dit staat in het teken van de resultaten van het Project Jong & Zorgend en de wijze waarop jonge mantelzorgers in de toekomst het beste ondersteund kunnen worden. Nog niet eerder is in Nederland op deze schaal onderzoek gedaan naar wat jonge mantelzorgers belangrijk vinden en wat ze nodig hebben.

Wethouder Zorg en Welzijn van gemeente Aalsmeer Ad Verburg: ,,Eén op de vijf jongeren is een mantelzorger. Je bent een jonge mantelzorger als er bij jou thuis iemand langdurig ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief is. Een voorbeeld is dat je een zusje hebt met een spierziekte, of dat je moeder vaak somber is. Het kan zo zijn dat je je daarom meer moet meehelpen thuis. Dit heeft een grote impact op een jongere. Het is daarom belangrijk om te weten wat deze jonge mantelzorgers belangrijk vinden bij eventuele ondersteuning. Er komen verrassende zaken naar voren in het onderzoek.

PROJECT JONG & ZORGEND Het project Jong & Zorgend is een initiatief van Mantelzorg & Meer en de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer en Uithoorn. Zij hebben samen met een grote groep jongeren de krachten gebundeld om de behoeften van jonge mantelzorgers in kaart te brengen. Inmiddels hebben ruim 70 jongeren meegedaan met de interviews. Samen met de jongeren zijn ze in kleine groepjes in gesprek gegaan met het doel om eens goed te brainstormen over oplossingen. Het project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van Provincie Noord-Holland.

BEVINDINGEN Door de interviews en brainstormsessies hebben wij belangrijke inzichten gekregen. Zo geven de jongeren aan dat de mate van de door hun ervaren problemen vaak afhangt van de sfeer binnen het gezin. Voor veel jongeren is het ontzettend belangrijk dat, wanneer er een lastige zorgsituatie ontstaat, de gezinsleden hun best blijven doen om naar elkaar te luisteren. 'Ik wil het liefste dat de sfeer thuis wat relaxter is. Iedereen is zo gespannen dat we bijna nooit meer echt goed over dingen durven te praten met elkaar zegt Tim (16). Andere jongeren gaven ook aan de familieband erg belangrijk te vinden. Zo vertelde Anne (14) tijdens haar interview: 'Natuurlijk is het niet altijd leuk om een broer te hebben met het Syndroom van Down, maar ik merk wel dat we daarom juist super hecht zijn binnen ons gezin!'

COLLEGE TOUR Het symposium zal een College Tour-vorm aannemen. Het evenement wordt, namens de vier gemeenten, geopend door wethouder Ad Verburg. Vervolgens zullen onze #jongezorgers onder begeleiding van dagvoorzitter Annemarie van Campen en het beeldmateriaal van MoonDocs hun ervaringen delen. Daarnaast zal onderzoeker en lector mantelzorg Dr. Deirdre Beneken genaamd Kolmer¹ de jongeren aanvullen met haar innovatieve visie op mantelzorg.

Professionals en mantelzorgers zijn welkom op 16 januari van 15.30 tot 18.15 uur, Pier K, Raadhuisplein 9, Hoofddorp.

Aanmelden kan via: www.mantelzorgenmeer.nl/mantelzorg/agenda/algemeen/slotsymposium-jong-zorgend/