• Simon van Boxtel
  • Andrew Surridge
  • Tim Kliphuis
    Foto: Marco Borggreve

    Marco Borggreve

Tim kliphuis viert jubileum in Bacchus

AALSMEER Tim Kliphuis geeft zaterdag 20 januari om 21.30 uur een jazzconcert in Cultureel Café Bacchus, Gerberastraat. De zaal is open om 21 uur, toegang een gift.

Het trio van violist Tim Kliphuis beroemd geworden door zijn swingende uitvoering van Vivaldi tijdens het Koningsconcert 2017. Kliphuis komt zijn tienjarig jubileum vieren in Bacchus. Het is het 25ste jazzseizoen in Bacchus, dus het wordt dubbel feest!

De Nederlandse violist Tim Kliphuis en zijn musici Nigel Clark (gitaar) en Roy Percy (bas) vormen wereldwijd een van de bekendste crossover-groepen. Hun mix van gypsy jazz, klassiek en folk is populair in Zuid-Afrika, Amerika, Europa en Rusland. De eerste cd met orkest, 'Reflecting the Seasons', stond bovenaan in de iTunes charts en leidde tot een optreden voor het koningspaar.

Kliphuis' geïmproviseerde geluid is totaal nieuw en toch gebaseerd op tradities. Hoewel hij klassiek getraind is, brak hij door omdat hij speelde met Europese zigeuner-gitaristen. Maar al snel ontwikkelde hij een meer persoonlijke stijl waarmee hij klassieke, jazz- en folkzalen wereldwijd aandeed.

Sinds 2012 is hij jazzviooldocent aan het Fontys conservatorium van Tilburg en sinds 2015 is hij improvisatiedocent aan het Conservatorium van Amsterdam. Jaarlijks in augustus organiseert Kliphuis het Grappelli-Django Camp in Nederland, waar violisten, gitaristen en bassisten les krijgen in gypsy jazz.

Kliphuis werkte samen met legendes als Frankie Gavin, Richard Galliano, Les Paul en het Rosenberg Trio. Door de combinatie van klassieke perfectie, een vrije aanpak zonder muzikale grenzen en ijzersterke communicatie met het publiek heeft het Tim Kliphuis Trio fans van Amerika tot Rusland.