• Arie Stolwijk (links) en zoon Ronald, in Raad van Elf kostuum en zijn 19 onderscheidingen

    Mandy van der Zwaard

Vader en zoon Stolwijk al jaren betrokken bij carnaval in Kudelstaart

KUDELSTAART Voor niet-carnavalvierders is het een raadsel, wat is er nou zo leuk aan carnaval? "Het staat bol van tradities", leggen vader Arie en zoon Ronald Stolwijk uit, beiden nauw betrokken bij de carnavalsvereniging. Arie sinds 1969, en Ronald zit sinds 2000 in de Raad van Elf. Donderdag 28 februari begint de week van de feestelijkheden, maar waar komt de naam Pretpeurders vandaan en wat doet de vereniging in het tussenliggende jaar? Wat is carnaval eigenlijk?

Om te beginnen met die laatste vraag: carnaval is een van oorsprong katholiek feest dat gevierd wordt in de dagen voorafgaand aan Aswoensdag, waarmee de vastentijd van 40 dagen aanvangt tot aan Pasen. De carnavalstijd begint op de 11de van de 11de om 11.11 uur. Maar wanneer het echt carnaval is, verschilt per jaar. Carnavalszondag valt altijd 7 weken voor Pasen, en dát valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan na 21 maart.

FUNNY BIRDS Arie: "In 1968 leerde ik mijn vrouw kennen. Haar zusje zat bij Het Gilde in Kudelstaart en zij organiseerden voor het eerst carnaval. Ik had net een bandje opgericht, de Funny Birds. We mochten spelen als we zelf voor een kostuum zorgden en we verdienden geen cent, maar het was geweldig. Het groeide uit tot 19 jaar lang elke carnaval muziek maken."

PRETPEURDERS Theo Rekelhof was ook lid van de Raad van Elf en Theo is een palingvisser, oftewel een peurder. Vandaar de naam: De Pretpeurders. Ronald zegt enthousiast: "De aangepaste plaatsnaam Poelgilderdam is ook zo tot stand gekomen, de Poel, (Westeinderplassen, red.) en 'gilder' omdat het van het vrouwengilde opgesteld is, Poelgilderdam." Arie: "Dat kwam ook wel door pastoor van Dijk, die hield wel van dat soort dingen. Hij verzon de meeste verbasteringen, hij noemde de band geen Funny Birds, maar 'De Pretmennekes'."

DE PEUR Ronald: "Carnaval staat bol van tradities. Onderscheidingen worden elk jaar met de hand gemaakt. Vroeger, als je donateur werd, oftewel een centenkwibus, dan kreeg je een ketting met een stukje leer met een cent waarin een gaatje geboord was. De Raad van Elf kreeg 'de Peur': handgemaakt door Theo met attributen die hij gebruikte bij het vissen. Voor Ronald is de verzameling onderscheidingen zo zwaar geworden, dat hij er een zeer hoofd aan overhoudt.

"Ook traditioneel is, dat we in de carnavalsweek naar de ouderen gaan met fruitbakjes. Bij iedereen staat er een plakje worst, stukje kaas en een borreltje klaar. Je hoort dan al die verhalen van vroeger, geweldig. En de mensen blijven zich betrokken en gezien voelen." Arie denkt nog met plezier terug aan de 'Koffie Verkeerd' bij de kippenslachter Van Veen.

HEDENDAAGS CARNAVAL Sinds een aantal jaren hebben we een jeugdprins en -prinses. Zij staan dan ook op de kar, net als 'De Onraad van Elf', welke bestaat uit de wederhelften van de raad. Ronald stelt dat er nu wel meer regels en afspraken zijn. "De Pretpeurders organiseren ook het Sint Maarten, het Sinterklaasfeest, op pretpeurders.nl staat alles. Eerdaags komt de Kudelkolderkrant, met daarin 'de grondwet van carnaval', en na de optocht wordt, uit eigen beweging, de route opgeruimd. Het is van oudsher een feest voor het hele dorp en ik hoop dat iedereen beseft hoeveel werk verenigingen verzetten om leuke dingen in het dorp te organiseren. Ook Sint Maarten en Sinterklaas zijn tradities die niet zomaar verloren mogen gaan."

Arie zegt gedecideerd: "Binnen het dorp moet er wel reuring blijven, anders wordt het wel heel erg saai."

Mandy van der Zwaard