• Deelnemers aan de proeverij genoten onder meer van appelazijn.

    Mandy van der Zwaard

Vega genieten bij Soep Aalsmeer slaat aan

AALSMEER Oké, sommige smaken zijn even wennen. Maar niet zo erg als gedacht. Sterker nog, de lunch die Soep Aalsmeer aan de Machineweg vrijdag 5 juli houdt om kennis te maken met diverse artikelen, is volgens de deelnemers 'superlekker.'

Samen met Bianca Heijens van Eezzie en Carolien de Kort van Queen Ferment biedt Soep Aalsmeer deze middag een andere kijk op gezond eten. Eigenaresse Daniëlle Jonker vertelt ook over de harde groei van haar bedrijf en de, toch wel ingrijpende, beslissing die ze daarover heeft moeten maken.

APPELAZIJN Als iedereen een plekje heeft gevonden aan de picknicktafel in het zonnetje, begint lunch met een welkomstdrankje; appelazijn. Hij is zachter dan gewone appelazijn, volgens de gastvrouw, maar desondanks trekken door de licht zurige smaak, hier en daar wat lippen samen. Eerlijk is eerlijk, het went. Na twee slokken is het zelfs verfrissend en geeft het een verzadigd gevoel. Op nuchtere maag schijnt het, door het volle gevoel, ook te helpen bij het afvallen.

Naast kannen met limoen- en muntwater zet Jonker bij ieder een schaaltje koude tomatensoep. "Deze Gazpacho zit bomvol met smaak, want dat het vegetarisch is zegt absoluut niet dat het flauw hoeft te zijn." Op een plank komen er desembolletjes bij van Edwin, een biologische hobbybakker. Deze broodjes bestaan uit pure ingrediënten zonder industriële toevoegingen. De proeverij is verder samengesteld met gerechten van de drie gastvrouwen en producten van genoemde bedrijven zijn uiteraard te koop bij Soep Aalsmeer.

FERMENTEREN Carolien de Kort heeft Queen Ferment opgericht. Zij zegt: "Ik ben mijzelf ben gaan verdiepen in beter verteerbare voeding. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, bier en zuurkool. En ik ben ervan overtuigt dat een mens nooit genoeg afwisseling kan hebben in verschillende soorten gisten, schimmels en bacteriën." Uit haar assortiment krijgen we zuurkool op een desembolletje, met blauwschimmelige vega-kaas op basis van cashewnoten. Ook proeven we Kombucha; gefermenteerde thee gemaakt met een samenleving goede gisten & bacteriën ook wel SCOBY genoemd.

Eigenaresse van de webshop Eezzie, Bianca Heijens, ontwikkelde gezonde ontbijt, lunch en tussendoorgerechten zonder geraffineerde suikers. "Op zoek naar gezonde voeding die mijn leven makkelijker maakte, vond ik deze gerechten uit. Als je besteld via de website worden ze vers gemaakt, vacuümverpakt en thuisbezorgt. Zo kun je, ook al ben je nog zo druk, toch genieten van afwisselende en gezonde voeding." Bij het toetje van de lunch mochten de deelnemers tot hun grote vreugde proeven van haar wafels en koeken.

TWEE PRIMEURS Soep Aalsmeer heeft een uniek product in de winkel. SlurpSoep voor kinderen. Jonker stond samen met Phaedra Mensen, de initiatiefneemster en eigenaresse, aan de beginfase van deze ontwikkeling en zit nu in het assortiment. De soep zit in een verpakking met een tuitje en is vegetarisch én zonder toevoegingen. Na au bain-marie opwarming kan het zo uit het vuistje geslurpt worden. De tweede primeur heeft direct gevolgen voor het bedrijf. "De bedrijfscatering groeide explosief dus heb ik besloten dát gedeelte uit te besteden aan een extern bedrijf. Het blijft het label van Soep Aalsmeer, met mijn receptuur en bereidingswijze. Een pittige beslissing, maar de tijd die ik daarvoor terugkrijg, kan ik goed gebruiken voor de consument, de winkel en de uitbreidingen die eraan gaan komen." aldus Aalsmeers Soepexpert.

Mandy van der Zwaard