• Nieuwbouwwoningen in het project Dorpshaven in Aalsmeer.

    Astrid Mulder

VEH: Veel gebreken in nieuw gebouwde woningen in Aalsmeer

AALSMEER Nieuwbouwwoningen in Aalsmeer vertonen meer gebreken dan gemiddeld. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Volgens de vereniging kwamen in de gemeente vorig jaar gemiddeld 31 gebreken voor bij nieuw opgeleverde woningen, terwijl dat in heel Nederland gemiddeld 21 is.

Bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis registreerden in 2018 gemiddeld 21 gebreken bij de oplevering van nieuwbouwwoningen. Dat is net zo veel als een jaar eerder. Het is de hoogste tijd dat het aantal bouwgebreken afneemt, aldus de VEH. De vereniging nodigt daarom de brancheverenigingen van bouwers uit om verbeteropties te bespreken.

TWEEDE PLAATS De VEH onderzocht ook in welke gemeenten vorig jaar de meeste opleveringsgebreken voorkwamen. Aalsmeer neemt daarin met 31 gebreken de tweede plaats in, achter Best (34 gebreken) en op gelijk hoogte met Waalre, Leiden, Helmond en Maassluis. Het best scoorden bouwers in de gemeente Zundert. Daar noteerden bouwkundigen gemiddeld maar 11 gebreken per woning. 

Bovenaan de lijst met gebreken staan slecht schilderwerk, krassen in ramen en verkeerd afgesteld hang- en sluitwerk, waardoor ramen en deuren niet op slot kunnen. Daarnaast komen bouwkundigen veel gebreken tegen in gevels, keukens en sanitair: muren die niet vlak zijn, beschadigde plafonds, loszittende tegels, lekkage door slechte kitnaden of krassen in het bad waar bouwvakkers met hun werkschoenen in hebben gestaan. Technische installaties zoals een balansventilatiesysteem werken niet goed als ze niet zijn ingeregeld of als de buizen niet recht lopen.

Benieuwd hoe bouwers in andere gemeenten in deze regio het hebben gedaan? Kijk dan op deze interactieve kaart van de VEH.