• Niet alleen het Cultuurpunt is letterlijk en figuurlijk veel zichtbaarder geworden, ook deze mensen.

    Mandy van der Zwaard

Eén jaar De Oude Veiling (1): 'We willen nog meer de verbinding zoeken'

AALSMEER In het restaurant van De Oude Veiling is het een vrolijk weerzien. Van alle partijen is een afvaardiging om te vertellen hoe zij het eerste jaar doorstaan hebben en wat hun plannen zijn voor het komende jaar. Het Witte Weekblad blikt in een serie artikelen terug op dat eerste jaar. Deze week deel 1.

Woordvoerders Esmee Pappot van het Cultuurpunt, Moniek en Tom Takes van het restaurant, Corrie de Boer namens de bibliotheek, Anne-Jet Stolwijk en Lianne van Dijk als begeleiders van de afdeling GewoonDOEN! van Ons Tweede Thuis en Thomas Visser namens de ESA kijken terug en blikken vooruit.

ZICHTBAARDER De Oude Veiling is vorig jaar september geopend en heeft een uniek samenwerkingsverband. Door de centrale hal en restaurant wat 7 dag per week open is, worden alle partijen zichtbaarder en is de toegankelijkheid beduidend verbeterd.

"Het gevoel van 'thuiskomen', telkens als wij de Oude Veiling binnen wandelen, delen we graag met nog veel meer mensen. In de toekomst willen ze nog meer de verbinding zoeken met elkaar en naar buiten brengen hoe bijzonder het binnen is. Er staan weer veel gezamenlijke activiteiten op het programma, de eerste staat gepland op 12 oktober; de historische belevingsmarkt vanuit de Bibliotheek. Iedereen is welkom."

BIBLIOTHEEK Namens de bibliotheek vertelt Corrie de Boer hoe zij het ervaren hebben. "We zijn er zo trots op, het is een prachtig pand geworden. Het is beter, mooier en leuker, met meer ruimte voor nieuwe dingen. Wat de samenwerking betreft; het gaat niet altijd op stel en sprong, maar het verzandt ook niet. We kijken altijd hoe we elkaar kunnen ondersteunen en hebben echt het gevoel dat we er helemaal bij horen, ook al zaten wij niet echt afgelegen. Plannen voor het komende jaar zijn onder andere een leestafel op de bovenste verdieping. Veel mensen weten nog niet dat het daar een openbare ruimte is, waar je gewoon kunt gaan zitten. De ruimte is aangekleed met kunst van onder andere het Cultuurpunt."

CULTUURPUNT "In het oude pand zaten wij een beetje verstopt, een eenzame plek," zegt Esmee. "Nu zitten we midden in de actie en dat bevalt ons heel goed. Het Cultuurpunt is letterlijk en figuurlijk veel zichtbaarder geworden. We genieten nog altijd van de grote workshopruimte, waar we al mooie dingen hebben kunnen doen. Wij blijven variëren in ons aanbod. Zo hebben wij dit jaar een 3D printer aangeschaft en zijn we begonnen met workshops vloggen. Ook onder schooltijd proberen we de kinderen in contact te brengen met cultuur, bijvoorbeeld door middel van een spelcarrousel of door een bezoek aan de Verzetsbus te faciliteren. Voor grotere evenementen fijn dat we gebruik kunnen maken van de inpandige zalen en tijdens open dagen of als kinderen een cursus volgen is het ideaal dat ouders hun bezoek kunnen combineren met een bezoek aan het restaurant of de bibliotheek. Ja, we kijken uit naar weer een mooi seizoen."

Mandy van der Zwaard