• EdB

Waarschuwingsborden bij rotonde voor ´dode hoek´ vrachtwagens

AALSMEER Op de vernieuwde rotonde op de Legmeerdijk tussen Westwijk en Aalsmeer-Oosteinde staan sinds kort borden die fietsers waarschuwen voor de ´dode hoek´ van vrachtwagens. Daarmee wordt de ruimte om de vrachtwagen bedoeld waar de chauffeur geen zicht op heeft. Provincie Noord-Holland heeft de borden op verzoek van een transportbedrijf uit de buurt geplaatst in verband met de gewijzigde voorrangsregels op de rotonde.

Sinds de herinrichting van de rotonde hebben fietsers in alle richtingen voorrang, terwijl zij voorheen bij het oversteken juist voorrang moesten verlenen. Kort na de oplevering van het vernieuwde kruispunt heeft een transportbedrijf uit de buurt de provincie gewaarschuwd voor het risico van 'dode hoek'-situaties bij ontmoeting van vrachtverkeer met fietsers op het verkeersplein. Dit risico bestond in de oude situatie ook al, maar omdat fietsers nu voorrang hebben is het transportbedrijf bang dat sommige fietsers ondoordacht gebruik gaan maken van hun voorrang en daarmee vaker in de ´dode hoek´ van een vrachtwagen terecht zouden kunnen komen.

Dat fietsers op de rotonde in twee rijrichtingen voorrang hebben kan volgens het transportbedrijf een extra risico op dergelijke situaties opleveren. Zo kan het voorkomen dat  een chauffeur die wacht op de ene fietser niet door heeft dat een andere fietser al in zijn dode hoek zit. 

Uit voorzorg heeft de provincie daarom extra borden bij de rotonde geplaatst om de fietsers te wijzen op de 'dode hoek' van vrachtwagens. De provincie onderzoekt of er eventueel nog aanpassingen doorgevoerd zouden kunnen worden aan de rotonde.