• Het koor, dirigent Trommel, Emile Meuffels (op de rug gezien) Wilma Broere, (piano).

    Mandy van der Zwaard

'In Vogelvlucht' opgedragen aan Gert-Jan Verbeek

AALSMEER De kerkzaal was passend in vogel thema aangekleed. Vogelhuisjes en takken met sfeerlichtjes aan de wand, afkomstig van het dagcentrum Floriande (Ons Tweede Thuis). Te samen met welig tierend vogel gefluit in de lucht verwelkomde het ieder die kwam luisteren naar het Bindingkoor.

Zaterdagavond 14 april in de Doopsgezinde Kerk vond het concert 'In Vogelvlucht' plaats. Het betrof een uitgesteld concert van vorig jaar. Op de dag van het toen geplande concert overleed plots een gewaardeerd koorlid, Gert-Jan Verbeek. Het koor droeg daarom deze dag het concert aan hem op.

Mandy van der Zwaard

TROMPETGESCHAL 'Een lust voor het oog' noemde Jacco Piet de trompettist Emile Meuffels. 'O, ja en ook voor het oor.' Boven op het balkon bracht Meuffels met intens trompetspel samen met Henk Trommel, de dirigent, een arrangement van Handel, waarbij Trommel op het kerkorgel speelde. Later in het programma brachten ze een filmmuziek medley waarbij Trommel achter de piano zat. Het middelste intermezzo bestond uit een indrukwekkend maar net niet te hard stuk van Otto Ketting, Intrada heette het.

LIEDEREN De liederen varieerden niet van thema wel van uitvoering. De zaal was onder de indruk van de body-rythm van Piet bij de 'Caribbean folksongs', het gast optreden van Wilma Broere op de piano en het van hoog niveau zijnde 'Summer is i-comen in'. Laatst genoemde is de oudst bekende canon ter wereld en wordt hier uitgevoerd door vier solo dames stemmen. Waarna 'Kom mee naar buiten allemaal' volgde, welke met de hele zaal gezongen diende te worden.

De 'Vogel-cannonade II' begon met 'Luister hoe de merel zingt' van Frits de Nijs. Een opvallend stuk door de woordgrapjes en merkwaardige accenten en rusten.

In het slot van het concert kwamen nog drie composities voorbij die geen enkel verband hadden met elkaar, hooguit verbonden door het thema. 'Bij het portret van opa kraai' een lesje voor kleine kraaien over glimmende theelepels van Annie M.G Schmidt, gevolgd door "Little Birds' van Eric Witrace en eindigend met een vierstemmige zetting, 'Quand lóiseau chante' van Michel Fugain. Een bijzondere vermelding is er nog voor het nummer van Anouk 'Birds'. Volgens kenners 'Veel close harmony en dissonante akkoorden die na enige tijd oplossen.' Echter ook voor de leek een prettig stuk om naar te luisteren.

KOOR EN DIRIGENT Trommel, sinds 2003 dirigent bij het Bindingkoor, is muzikaal veelzijdig. Buiten muziekdocent en dirigent is hij ook naast orgelsolist ook cantororganist. Het koor bestaat uit een enthousiaste groep mensen die van een gevarieerd zang repertoire houden. Opgericht in 1965 als meisjeskoor van de Doopsgezinde Gemeente. Nu is het een gemengd koor wat regelmatig optreedt.

De volgende concerten zijn op: 7 juni in het Zorgcentrum Aelsmeer, 17 juni in Medemblik en 9 december het kerstconcert. Iedere donderdag vanaf 19.45 repeteren zij in de Doopsgezinde Kerk. Zie www.debinding.nl of neem contact op met Coby Jore, 0297-328649.