• Gemeente Aalsmeer

Wanneer wordt de kerstboom opgeruimd

AALSMEER Een initiatief van de gemeente Aalsmeer is het verzamelen van de kerstbomen. Woensdag 10 januari van 13.00 tot 16.00 uur worden op verschillende plaatsen de kerstbomen verzameld en ontvangt men per ingeleverde boom 50 cent.

Dit kan in:

Kudelstaart, Schweizerstraat ( Voor de school op het parkeerterrein)

Aalsmeer-Oost, Irenestraat (bij het Middelpunt)

Stommeer, Jac. P. Thijssenlaan (bij de sporthal)

Aalsmeer-dorp, Gemeentehuis (Raadhuisplein)

WAAROM HEBBEN WE EIGENLIJK EEN KERSTBOOM Uit jarenlange Bijbelstudies is gebleken dat 25 december niet de geboortedag van Jezus is. Echter door de eeuwen heen, is er om verschillende redenen gekozen om dit op deze dag(en) te vieren.

De kerstboom is van oorsprong geen christelijk gebruik. In tegendeel zelfs. De christelijke kerken hebben een lange tijd de boom in de ban gedaan, en dan vooral de orthodoxe protestante stromingen. Echt behoudende christenen nemen heden ten dagen nog steeds geen kerstboom.

Het is eigenlijk een heidens gebruik wat vooral staat voor vruchtbaarheid. Volgens de oude verhalen staat de groenblijvende boom, in de dorre winter symbool voor nieuw leven.

OPRUIMEN KERSTBOOM Ongeschreven regels schrijven voor dat de kerstboom op 6 januari, met Driekoningen, weer uit huis moet zijn. Anders, zo zegt de overlevering, brengt het ongeluk. Een andere insteek is die van de Engelsen. Zij hebben het over de twaalf dagen van Kerstmis (The twelve days of christmas). Als je vanaf eerste kerstdag telt, valt 6 januari daar niet meer binnen. Dan is 5 januari de dag.

Een anoniem persoon op internet vatte het als volgt samen:

'Ben je bijgelovig zeker op tijd de boom de deur uit! Ben je gelovig dan maakt het niet uit! Ben je zwaar gelovig, had je zo ie zo geen kerstboom moeten hebben! Ben je ongelovig en anarchist dan moet je de kerstboom pas rond Pasen in de huiskamer gooien (liefst brandend) Succes en gewoon lekker doen wat je wil!'