• Zo worden belagers aangepakt. Een trap en in de kruis en daarna een elleboogstoot.

    pr
  • pr

Weerbare meiden geven rake klappen aan belager

AALSMEER Een ordinaire trap in het kruis van een aanvallende man behoort tot de onderdelen van de weerbaarheidstraining zelfverdediging voor meiden uit Aalsmeer, en Kudelstaart. In acht lessen leren de deelnemers van zich af te bijten. Figuurlijk, maar ook een beetje letterlijk.

Duidelijk aantoonbaar gevaarlijk plekken kent de gemeente Aalsmeer niet, maar in het donker is het voor jonge meiden niet altijd geruststellend om op stille buitenweggetjes te fietsen. Ernstige gevallen zijn overigens niet bekend. Toch kan het geen kwaad dat meiden diverse technieken op het gebied van zelfverdediging wordt aangeleerd en 'hun mondje bij zich hebben. Na de zomer start daarom een training op dit gebied.

EERSTE KEER "Het is de eerste keer dat in Aalsmeer de weerbaarheidstraining zelfverdediging voor meiden wordt gegeven," zegt initiatiefnemer sociaal werker Wendy de Waal. "Een concrete aanleiding is er niet. We hebben uit verschillende kanten de wens voor een dergelijke cursus gehoord. Jongeren vroegen er zelf om, van uit het netwerk kwamen verzoeken en wij kennen meiden die wel wat weerbaarder mogen worden."

"Helaas is het een landelijke trend dat meisjes zich vaker onveilig voelen. Ze voelen soms een enorme druk die wordt opgelegd via social media. Ze denken dat ze anderen moeten pleasen door er heel leuk uit te zien. Daardoor worden ze weer eerder lastig gevallen."

TECHNIEKEN De training vindt plaats in Gymzaal de Rozen in Aalsmeer en wordt gegeven door Helga Vandijck, die al jaren ervaring heeft in het geven van deze trainingen. In acht lessen leren de onzekere meiden diverse technieken op het gebied van zelfverdediging, maar ook om sterker in hun schoenen te staan en weerbaarder te zijn. "Ze worden supersterk!" lacht De Waal. "Naast het verbale onderdeel, wordt er daadwerkelijk getraind op kracht. Ze leren niet alleen planken door midden te slaan, maar ook mannelijke belagers een trap te geven op een pijnlijke plek."

"De eigen bijdrage bedraagt 50 euro. Mocht dat problemen opleveren, dan kunnen we daar een oplossing voor vinden, bijvoorbeeld via het Jeugdsportfonds. Aanmelden kan via het jeugdwerk van de Binding en DOCK."

Eric Hoenson