• pr

Wethouder: groei Schiphol leidt tot uitkopen Aalsmeerders

AALSMEER Wethouder Robbert-Jan van Duijn denkt dat een groei van Schiphol van 500.000 naar 540.000 vluchten onherroepelijk gepaard gaat met het uitkopen van Aalsmeerders. Dat zegt hij tegen 'EenVandaag'. 

De toekomst van Schiphol is momenteel bijzonder actueel. Onlangs werd bekend dat de luchthaven, als het aan het kabinet ligt, vanaf 2021 mag groeien van de nu toegestane 500.000 vliegbewegingen per jaar naar maximaal 540.000 vliegbewegingen. Dat moet dan wel gepaard gaan met hinderbeperking. Schiphol moet de extra vluchten verdienen, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen. 

NIET JUICHEN Vorige week lastte de gemeenteraad een extra vergadering in om de plannen te bespreken, waar duidelijk werd dat veel inwoners van Aalsmeer bepaald niet staan te juichen over een eventuele groei van Schiphol. 

Ook wethouder Robbert-Jan van Duijn van de gemeente Aalsmeer is sceptisch. Eerder zei hij op Radio 1 al van mening te zijn dat de minister de inwoners van plaatsen rond de luchthaven niet serieus neemt, en gaf hij aan grote twijfels te hebben over de mogelijkheid om groei gepaard te laten gaan met minder hinder. In een open brief liet hij ook al weten welzijn boven welvaart te verkiezen

UITKOPEN In een interview met 'EenVandaag' gaat zelfs nog een stapje verder. Volgens Van Duijn is groeien in balans met de omgeving niet mogelijk en is uitkopen van Aalsmeerders onvermijdelijk. "Als je dan zegt: 'Dan wil ik alsnog groeien', dan mag je hier naartoe komen als minister en dan mag je dat ook uit komen leggen. En dan mag je gaan vertellen aan de mensen wat we dan wel voor oplossingen gaan zoeken. Want dan praat je niet meer over hinderbeperking maar dan praat je over het uitkopen van mensen."

Wil je het hele filmpje van de wethouder zien? Kijk dan hieronder (bron: EenVandaag).