• Jan en Heleen van 't Hart.

    Truus Oudendijk

Drogisterij De Horn gaat sluiten

AALSMEER Nog een paar dagen en dan valt definitief het doek. En dat zal een groot gemis betekenen in de Hornmeer. Al 45 jaar is de drogisterij aan de Beethovenlaan een begrip in de wijk.

In 1975, krap twintig jaar oud, is Jan van 't Hart samen met zijn ouders, die een kruidenierszaak in De Kwakel hadden, de drogisterij begonnen. Jan heeft de diploma's, zijn ouders de financiën. Twee jaar later is de zaak definitief van hem. In eerste instantie werkt hij samen met zijn jongere zus Margriet en in 1980 komt zijn vrouw Heleen erbij. "ik zat in de verpleging en kwam op mijn vrije dag meehelpen. Toen Margriet een baby kreeg en er mee stopte ben ik in de zaak gekomen."

VRAAGBAAK "Eerst maar even naar Jan" is ook ten huize van uw verslaggever een veel gebezigde kreet. Of het nou gaat om een verkoudheid, keelpijn, een opkomend griepje, een stijve nek, een zere knie, algehele malaise, of medicatie voor een buitenlandse reis, Jan 't Hart heeft in de regel voor alles een passend advies gecombineerd met de juiste geneesmiddelen. Een bezoek aan de huisarts was vaak niet meer nodig. Hoewel hij dat wel altijd aanraadde mocht de medicatie niet werken.

VEELZIJDIG Maar niet alleen voor gezondheidszaken kon je er terecht, drogisterij De Horn was ook een prima adres voor de juiste bouillontabletten, rooibosthee, koud geslagen honing en cranberries van Terschelling. Ook niet te vergeten de meer trivialere zaken waaronder schoonheidsproducten zoals een lipstick, mascararoller, een goede dag- en nachtcrème. En wat te denken van een leuk cadeautje? "Natuurlijk pakken we het even in, is het voor een man of een vrouw? Doen we er het juiste lintje om". En dan nog die overheerlijke zak met tumtum. Ook die krijgt een lintje.

OPLEIDING Er is veel kennis bij echtpaar 't Hart. Beiden hebben dezelfde opleidingen gevolgd. Naast het drogisterijdiploma zijn ze gespecialiseerd in diverse disciplines onder andere op het gebied van homeopathie, gezondheidsleer, ziekteleer en natuurgeneesmiddelen. "Dat maakt ons vak interessant en geeft ons een brede inkijk", zegt Jan. "Als iemand een klacht benoemt, weten we vaak al een heleboel dingen die er achter zouden kunnen zitten."

VRIJE TIJD Gaat die kennis nu allemaal verloren? Dat is niet de bedoeling. Jan sluit niet uit dat hij straks nog mensen gaat helpen of bijstaan in een adviserende rol. Maar eerst is er de afbouw van de zaak. De boekhouding moet afgerond, de winkel leeg en de laatste producten een goede bestemming vinden. Daarna is het tijd voor privé zaken. "Het was altijd zes dagen in de weken werken en op zondag het huishouden. Eindelijk kunnen we aandacht besteden aan tuin en huis en die zijn beiden wel aan een opknapbeurt toe. En natuurlijk gaan we straks lekker samen fietsen."

AFSCHEIDSBORREL Zaterdag 14 december om 15.00 uur gaat definitief de deur van de drogisterij dicht. "Maar als er nog mensen in de winkel staan die iets willen kopen, kan dat natuurlijk", zwakt Jan dat besluit een beetje af. In ieder geval zijn de klanten op die tijd welkom om met Jan en Heleen als afscheid het glas te heffen.