Zo wordt lunchen met collega’s weer leuk

04-12-2019, 15:30 |Van onze partner

Lunchen met collega’s blijkt tot nogal wat irritaties te leiden. acties.nl deed onderzoek naar lunchende Nederlanders op het werk en wat blijkt: één op de vijf werknemers luncht het liefst alleen. 

Toch is lunchen ook een sociaal moment. Om te voorkomen dat de boterhammen achter de laptop worden genuttigd of mensen ‘langs elkaar heen gaan lunchen’ hier een aantal tips over hoe het ook anders kan. 

Tip 1 - Geen smartphones in de bedrijfskantine
Even bijpraten en het ergens anders over hebben dan het werk, zouden tot ontspanning moeten leiden. Niets is minder waar. Uit de praktijk blijken veel werknemers louter op hun telefoon te kijken in de lunchpauze. Uit ellende ga je dat dan zelf ook maar doen. Wie zegt er iets van? Dat laatste is een heikel punt. Je wilt ook de zeurpiet niet zijn, maar het lijkt heus niet zo raar om met elkaar af te spreken de mobiel op het bureau te laten liggen of nog beter: in de Burkely onder het bureau. 

Tip 2 - Eet netjes
Het is een flinke ergernis: slurpen en smakken. Met als klap op de vuurpijl, praten met een volle mond. Maar liefst 41 procent van alle ondervraagden ergert zich tijdens de werklunch aan eetgewoontes en tafelmanieren van collega’s. Het zou onder meer te maken hebben met het feit dat mensen menen dat een bedrijfskantine niet te vergelijken is met een restaurant en zich dan maar een beetje laten gaan. Kleine moeite toch, om rekening met elkaar te houden en netjes te eten. 

Tip 3 - Houd je aan een tijd
Als je al samen gaat lunchen blijkt er nogal wat ergernis te zijn over de duur ervan. De een houdt zich keurig aan de lunchtijd, een ander blijft maar zitten kletsen. Dat geeft onenigheid over werktijden. Niet nodig als je er samen afspraken over maakt. 

Tip 4 - Pak wat frisse lucht
Wat goed werkt om echt even tot rust te komen is een rondje wandelen tijdens lunchtijd. Iets korter lunchen en daarna een stukje wandelen of je boterham meenemen in een heuptasje en uit de hand eten tijdens een rondje in de frisse lucht, werken beter dan in een drukke kantine zitten. Veel ondervraagden gaven immers aan daar echt niet van tot rust te komen, laat staan te ontspannen. 

Tip 5 - Laat iedereen in z’n waarde
Uit de praktijk blijken nogal wat mensen zich te ergeren aan collega’s die dan weer vegan eten, vegetarisch of glutenvrij. Eigenlijk is dat ieders goed recht en mag het geen reden zijn om je te ergeren. Stop in je eigen Dstrct rugzak wat je zelf wilt eten en geniet daarvan. Dat geldt ook voor een ander. Beter bewust eten en gezond, dan de befaamde vette hap.