Daniël Giacon naar GP in Turijn

Mandy van der Zwaard

AALSMEER Energie, energie, energie: dat krijg je als je met Daniël Giacon praat. Deze jonge topschermer stuitert door zijn leven en neemt je mee in een flow van enthousiasme voor zijn sport.

Twee weken geleden haalde hij goud in Esslingen op een U23 (onder de drieëntwintig) toernooi en punten voor het EK en WK sprokkelt hij, naar eigen zeggen, makkelijk bij elkaar. Deelnemen aan de Olympische Spelen is zijn grote droom: 'Ik wil het hoogste halen.' Neerlands jonge schermtalent Giacon is 17 jaar geworden afgelopen weekend.

ONDERHOUD Bij binnenkomst liggen er drie schermwapens op tafel. Giacon legt uit: ,,Dit weekend is mijn eerste grote Grand Prix wedstrijd in Turijn. Dan moeten wel mijn spullen in orde zijn. Ik doe het meeste onderhoud zelf, dat bespaart kosten en ik heb het in eigen hand. Kijk, de bedrading loopt van het topje naar de aansluiting achter het handvat. Daar zit je dan via een elektrisch draad aan de machines vast."

SCHOOL ,,Buiten mijn sport is mijn school het allerbelangrijkst. Ook voor later, dus dat gaat voor. Elke dag begin ik rond vieren aan mijn huiswerk, daarna ga ik eten en trainen."

Klasgenoten vragen hem weleens of hij het nooit saai vindt, elke avond trainen. Maar daar is hij stellig in. ,,Nee, ik heb altijd zin, het is veel te leuk. En ik moet mijn energie kwijt kunnen. Soms als we ergens zijn en ik ga niet trainen, dan moet ik gewoon even rennen."

DAGINDELING Het gebeurt maar zelden dat er een dag overgeslagen wordt, Giacon traint graag en hard. Elke avond, twee uur, en daarnaast 2 à 3 keer per week krachttraining. Het reizen naar de trainingen duurt veertig minuten, terug wordt hij opgehaald. Maar ook naar de wedstrijden gaan vergt een gedegen planning, net als bijkomende zaken zoals interviews. Op de vraag wat hij het liefst doet in zijn vrije tijd zegt hij: ,,Twee dingen vind ik het fijnst. Spelen op mijn Playstation en praten met mijn vriendin die in het buitenland woont."

Onderweg en met trainen luistert hij graag naar Rap en House. ''Die liedjes ken ik allemaal uit mijn hoofd, daar kun je lekker op trainen."

U23 De groep U23 vindt Giacon op dit moment het prettigst. De tegenstand is gelijkwaardiger van niveau, dat geeft fijne wedstrijden. Deze groep vult de ruimte op tussen de junioren en de senioren.

GRAND PRIX Giacon vertelt: ,,De Grand Prix van Turijn is echt bijzonder. De allerbeste schermers komen daar, de hele wereld top is er, dat is gewoon geweldig. Op zo'n jonge leeftijd de ervaring op kunnen doen van een GP, dat gebeurt zelden. Hoewel ik fysiek nog minder ontwikkeld ben dan de meeste senioren is dit niet per definitie een minpunt. Behendigheid is minstens net zo belangrijk."

Donderdag vliegt Daniël naar Turijn, dit keer gaat zijn moeder mee.

Hij zegt: ,,Na het inchecken in het hotel, moet ik eerst naar de wapencontrole. Pas als dat in orde is, ben ik gerust. De volgende dag hoor ik tegen wie ik moet schermen in de poule."

Het deelnemersveld zal variëren tussen de 150 en de 250 deelnemers. Giacon kan zich er niet druk om maken. Buiten een beetje gezonde spanning, zit hij er niet over in.