Stelling 4: ' winkels open op zondag'

AALSMEER In aanloop naar de verkiezingen heeft Witte Weekblad Aalsmeer de zeven deelnemende partijen 6 lokale stellingen voorgelegd. Deze zijn in de afgelopen weken in de krant verschenen. Voor het gemak zijn ze nu ook te vinden op deze site.


De vierde stelling luidt:

‘Alle winkels mogen open op zondag’

Absoluut Aalsmeer: EENS

Wat ons betreft zijn de ondernemers mans genoeg om voor hun eigen onderneming te bepalen of zij op zondag  open willen zijn.

D66: EENS

De supermarkten en een enkele bouwmarkt maken al gebruik van de mogelijkheid om op zondagmiddag een paar uur open te zijn. D66 vindt dit niet genoeg en is van mening dat ondernemers zelf moeten kunnen bepalen wanneer zij open willen zijn en mogen hierin niet door de gemeente belemmerd worden. Waar het in het verleden een vaak principiële discussie was tussen voorstanders van de vrijheid van de ondernemer en de voorvechters van de zondagsrust, heeft de realiteit ingegrepen. Door het gemak van webwinkels die 24 uur, 7 dagen per week bereikbaar zijn, lopen de lokale winkeliers noodzakelijke omzet mis. Juist op zondagen vinden mensen het plezierig om naast een terrasbezoek ook nog even een gezellig rondje langs de winkels te maken. Nu kan dat in Aalsmeer niet en wijken velen noodgedwongen uit naar de buurgemeenten Hoofddorp en Amstelveen waar ’s zondags wel van alles te doen is. D66 vindt dat het niet aan de gemeente maar aan de winkeliers is om te bepalen wanneer de winkels open zijn. Winkeliers maken zelf de inschatting of het loont om  ook op zondag publiek te trekken en het met open winkels gezellig te maken. Laten we het vooral aan de winkeliers overlaten!

GroenLinks: EENS

GroenLinks is het hier mee eens, zolang de winkeliers mogen kiezen.

VVD: EENS

VVD Aalsmeer -Kudelstaart  heeft de koopzondag mogelijk gemaakt in Aalsmeer. Daar zijn een heleboel mensen blij mee. Winkeliers mogen van VVD Aalsmeer zelf bepalen wanneer zij open gaan, ook op zondag.

PvdA: EENS

Voor de PvdA staat de keuzevrijheid van de winkeliers voorop, de keuze om hun winkel te openen op zondag of de op welke tijd.

Het Aalsmeers Collectief: ONEENS

Ten eerste is het de dag des Heren. Een rustdag. Ten tweede is het oneerlijke concurrentie voor de zelfstandige winkeliers in ons dorp ten opzichte van de grote keten. Ten derde. Velen in onze maatschappij hebben klachten als gevolg van een burn-out of zijn overspannen. Dat komt door onze 24/7 economie. Zo raar is zo'n rustdag niet. Niet alleen voor de winkeliers, maar ook voor de omwonenden.


CDA: EENS

In Aalsmeer mogen sinds februari 2015 alle winkels al open op zondag. Hierbij is afgesproken dat de winkels op zondag niet eerder open mogen dan 12.00 uur en uiterlijk om 20.00 uur moeten sluiten. Het CDA wil geen verdere uitbreiding van deze regeling.