• Shirts of Holland

Effen, ruit, print. Wat is geschikt voor jou?

Een patroon of tekening wordt vaak ook wel een dessin genoemd. Het staat in de kledingindustrie voor het patroon van het kledingstuk. Voor overhemden zijn er talloze dessins. Het kan je uitstraling bepalen op een goede maar ook op een slechte manier. Welke dessins zijn er eigenlijk allemaal? Hoe worden ze gedragen en hoe maak je onderscheid tussen effen ruit of print? Interessant? Lees snel verder...

Soorten prints

Kies altijd een overhemd dat bij je past en waarin het goed voelt om rond te lopen. Dit geeft je zekerheid, en je voelt je niet opgelaten door het overhemd. Dessins worden steeds populairder. Je hebt opvallende dessins en rustige dessins. De populairste dessins zijn effen, strepen, ruiten, stippen en een print. Opvallende dessins, bijvoorbeeld een print, kunnen overhemden met bloemen of afbeeldingen zijn, met felle kleuren die erg opvallen. Een shirt met een print in een kleur valt op. Het zal zeker door de mensen om je heen opgemerkt worden. Het straalt iets vrolijks uit. Prints met bloemen of afbeeldingen zijn meer bedoeld om in je vrije tijd te dragen. Het is dan ook niet aan te raden om deze naar je werk te dragen. Je mag best een beetje opvallen, maar niet heel het bedrijf hoeft het te zien. Je wilt nog wel serieus genomen worden. Natuurlijk is het wel afhankelijk van het soort werk dat je doet. Bij sommige banen kan het misschien makkelijker dan bij andere banen. Ledub overhemden met een print zijn geschikt voor alle leeftijden maar misschien niet voor elke man.

Print ruit of effen bij gelegenheid

Een wit overhemd met een lichtblauwe print komt toch heel anders over dan een standaard wit overhemd, maar het blijft het subtiel en niet erg opvallend. Ideaal om op te vallen op je werk. Afhankelijk van de print kan je het overhemd op verschillende manieren dragen. Het kan casual op een pantalon, spijkerbroek of chino. Of in combinatie met een leuke trui die er bij past. Zorg ervoor dat de gehele outfit goed combineert.

Het moet er niet uitzien als een kleurplaat.

Vind je een opvallende dessins niks of is een print niet jouw ding, dan kan je ook voor de rustige dessins gaan. Dessins zijn er namelijk in alle soorten en groottes.

Er zijn ook dessins met strepen, ruitjes of stippen. Je hebt ze in grote ruiten, dikke strepen en verschillende kleuren stippen, van subtiel tot opvallend.

Voor de mannen die wel van een kleine print houden, zijn er de overhemden waar een print is verwerkt aan de binnenkant van de boord, manchetten en langs de knopenlijst.

Effen print

Een overhemd met contrasterende knoopjes. Het is een klein detail, maar het is een stuk vrolijker dan een overhemd met dezelfde kleur knopen. Een effen dessin is nog steeds erg populair bij de zakelijke overhemden. Overhemden die je naar je werk draagt, moeten niet te druk worden. Wel kan je ook hier subtiele details naar voren laten komen.

(niet) patronen

Door alleen bij de das of alleen bij het overhemd een patroon te kiezen kan het eigenlijk niet fout gaan. Dan is het alleen nog erg belangrijk om op de kleur te letten. Belangrijk bij het combineren van een overhemd, pak en stropdas is dat het goed bij  elkaar past. Zo kunnen patronen altijd goed gecombineerd worden met niet-patronen. Een stropdas met een patroon past prima bij een overhemd met een effen dessin. Ook overhemden met fijne strepen kunnen gecombineerd worden met een stropdas  met strepen die dikker zijn. Let dus goed op de patronen en of die bij elkaar passen. Het moet niet te druk worden. Een overhemd met een opvallende print zoals bloemen, is niet te combineren met een das met een opvallend patroon. De kans dat het niet goed combineert, is een stuk groter dan bij rustige dessins. 

Pied-de-poule dessin

Een dessin dat al lang bestaat is het Pied-de-poule dessin. Deze zijn niet te opvallend en goed zakelijk te dragen. Ideaal om niet te veel op te vallen, maar wel een stuk vrolijker in uitstraling dan een effen overhemd. Tevens hebben zij ook veel printjes en andere soorten dessins in hun collectie zitten. Leuk om eens mee te experimenteren. Pied de poule is een tweekleurig weefsel en wordt ook wel dambord patroon genoemd. Het komt tot stand door onderbroken steken. Het dessin is voor het eerst waargenomen bij een Scandinavisch graf dat afstamde uit de laat-Romeinse tijd. Ook in Schotland in de 17e eeuw werden er soortgelijke stoffen gemaakt van wol. Ze zijn er van grote opvallende Pied-de- poule dessins tot kleine, minder opvallende wevingen.

Samenvattend

Samenvattend is dus te stellen dat het aan jezelf ligt of je gaat voor een effen, ruit of print overhemd. Het kan dus wel per gelegenheid verschillend zijn wat je aantrekt en let hier dus wel op. Het heeft ook veel te maken met de kleur die je erbij kiest. Kies voor kleuren die bij elkaar passen zodat je het op zoveel mogelijk momenten kan dragen. Wil je hier meer informatie over? Kijk dan eens op de website overhemden.com