• WijkNieuws

Op zondag eerder open? Voor het CDA Aalsmeer hoeft het niet

AALSMEER De kans is groot dat winkeliers in de gemeente Aalsmeer in de nabije toekomst op zondag van 6.00 uur tot 22.00 uur open mogen zijn, in plaats van op zondag van 12.00 tot 18.00 uur. Dat kan worden gesteld na een gespreksavond over winkeltijden in het gemeentehuis van Aalsmeer.

De wethouder van Economische Zaken, Robert van Rijn (VVD), wilde de meningen polsen van ondernemers, bewoners en politici over de openingstijden. Achterliggende gedachte: De aanpassing van de winkeltijden is goed voor de economische bedrijvigheid, het toerisme en de werkgelegenheid. Daarnaast bevordert de verruiming de concurrentiepositie van winkeliers ten opzichte van omliggende gemeenten.

De meerderheid van partijen blijkt vóór ruimere openingstijden te zijn. Keuzevrijheid voor consumenten en winkeliers en de ruimere openingstijden in buurgemeente Amstelveen, waren belangrijke argumenten voor de voorstanders.

Maar niet iedereen wil dat de winkels straks ook op zondag heel vroeg open mogen. Vooral het CDA is fel tegenstander.

"Er wordt vaak gedacht dat wij vanwege de kerkgang willen dat winkels op zondagochtend dicht blijven, maar dat is een misvatting," laat Ton Harte van de partij weten.

"Het gaat ons vooral vanwege de achterliggende gedachte van méér, méér en nog méér. Een 24-uurseconomie staat voor nog meer kopen en nog meer consumeren. Daar wordt het milieuprobleem alleen maar groter van, wat de groene partijen zou moeten aanspreken."

"Laten we ook denken aan de kleine ondernemers, in plaats van aan de grote supermarkten die klagen over concurrentie van Amstelveen. Een supermarkt is tevens een slijterij, bladenkiosk en bloemenstal. Allemaal concurrentie voor de kleintjes die niet op zondag open kunnen zijn."

Harte is helemaal niet te spreken over supermarkten die nu al doodleuk zondag om 10.00 uur open gaan. "Asociaal! Ik vind dat de gemeente hier op terugwerkende kracht tegen moet optreden. Waarom wel in actie komen tegen Schiphol, maar dergelijke overtreders hun gang laten gaan?"

De openingstijden doordeweeks staan nu op dagelijks van 6.00 tot 22.00 uur. De supermarkten gaan echter pas om 8.00 uur open, en sluiten wisselend om 20.00, 21.00 of 22.00 uur.